måndag 18 februari 2013

Sippi Falls RÄTTVISEMÄRKT KAFFE!

I fredags vaknade jag med halsont och feber. Var sjuk hela dagen och låg vaken hela natten i feber, orolig över att jag fått malaria. Men när jag vaknade på lördagsmorgonen så var jag frisk. Hann tycka extremt synd om mig själv innan dess.

Kl.07 på lördagsmorgonen kom vår minibuss för att hämta oss, tio personer, och köra oss till Sippi falls. Vi hann inte mer än till bensinstationen förrän vi upptäckte att hyran för bilen nu skulle bli tre gånger så dyr, då bensin inte var inräknat i priset. Efter långa diskussioner kring detta klev vi helt enkelt ur bilen och lämnade den där på bensinstationen för att istället ta oss till den allmänna taxiplatsen. Vi hittade en kille som hade en bil med 7 säten, i vilken vi lyckades klämma in alla 10 personer och han körde oss till taxiplatsen. Där hittade vi en mutato som kunde ta oss till en stad nära Sippi falls. Vi var äntligen påväg, två timmar senare och extremt mycket mer frustrerade. Då det var jag som styrt upp hyrbilen och de vet var jag bor har jag varit lite småorolig att de ska skicka polisen på mig. Men förhoppningsvis inte.

Utöver detta var helgen i Sippi falls underbar! Det tog ca 5timmar att åka dit och väl framme var det stekande hett. Hostelet ordnade en guidad tur bland kaffeodlingarna i djungeln. Vi fick berättat för oss om hur man upptäckte kaffe i Etiopien (allt är tack vare koffeinhöga getter) och fick sedan följa kaffeodlingen från liten planta till kaffefrö. Därefter fick vi skala fröna (väldigt jobbigt och tidskrävande!) och därefter rosta kaffebönorna själv och sedan dricka det. Underbart kaffe! Har köpt med lite hem som bara dom snällaste av mina vänner kommer få smaka av.

Att se denna långa och mödosamma process som krävs för att tillverka kaffe får mig att bli ännu mer övertygad om att man bara bör köpa fairtrade och rättvisemärkt kaffe!! Det är helt galet hur billigt kaffe är med tanke på vad som krävs för att tillverka det. KÖP RÄTTVISEMÄRKT OCH FAIRTRADE KAFFE I FORTSÄTTNINGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Eller tycker du att det är okej med slavarbete??

Dagen efter gick vi en 4h promenad upp för dom höga bergen i djungeln och tittade på tre vattenfall, jätte vackert!

En väldigt välbehövlig helg ifrån hektiska Kampala.

Idag var jag återigen på low risk, hade med mig en amerikansk läkarstudent som ska specialisera sig inom ob/gyn. Dessvärre var Lauren sjuk så jag fick agera handledare åt läkarstudenten. Hon var, som alla är efter en första dag på förlossningen, i chocktillstånd över hur det går till. Precis som jag tyckte hon det mest fruktansvärda är hur kvinnorna behandlas.

Jag har förlöst två barn och var med när läkarstudenten förlöste en. Vi hade den argaste av barnmorskorna som handledare. Hon var dock en av dom bästa på att förlösa (här i Uganda).

Jag har börjat lägga barnen hud mot hud efter förlossningen, vilket jag inte fått skäll för än så länge. Dock är det faktiskt en stor skillnad på barnen här. Oavsett om de ligger hud mot hud eller ej så ammar de direkt och är mycket piggare och skriker mindre än barnen i Sverige.

Just nu känns det ändå väldigt meningslöst att vara här. Allt jag kan göra är att hålla kvinnorna i handen och klappa på dom i någon minut eller två. Barnmorskorna här förlöser helt annorlunda mot hemma i Sverige och jag vill inte riktigt ta in det dom gör då det innebär att vara väldigt hård, både handgripligen och muntligen. Känner mig mest hopplös över att se allt som sker. Jag är här för att lära mig, inte förändra men jag vet inte hur mycket jag vill lära mig av förlossningsvården här. Måste ändå försöka sålla ut det som faktiskt är bra och det jag kan ta med mig hem.

Ikväll blir det födelsedagskalas för en av tjejerna som fyllde år igår.



2 kommentarer:

  1. Babe, jag känner igen det där från min egen praktik. Man var arg för hur de gjorde vissa saker och arg att man inte kunde göra något åt det. Men kom ihåg att hålla någons hand eller klappa på pannan kan vara värt väldigt mycket för någon!
    PS. Jag LOVAR att from nu bara köpa fairtradekaffe
    Kram från kakan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å tack kakan det var skönt att höra! Att jag fått en person att ändra till att bara köpa fairtradekaffe gjorde min dag! LOVA att alltid fortsätta med det! :) Kram!!

      Radera