söndag 3 mars 2013

Ännu mera död, bra förlossning och lite skottlossning

Dagen efter den jobbiga dagen med mina första dödsfall går jag förbi ingången till operation och utanför står en bår i sin ensamhet. På båren ligger en död kvinna insvept i sjalar. Troligen i väntan på att bli hämtad och transporterad till bårhuset. Framför den sitter alla kvinnor med värkar och väntar på att bli undersökta. Måste vara fruktansvärt att vara tvungen att sitta och titta på den samtidigt som man väntar på att själv genomgå en förlossning med risken att det slutar på samma sätt.

S fick förlösa en omföderska där allt gick bra, förrutom att hon började blöda rejält efter. (Det gick bra för henne). Då det redan var tillräckligt många som försökte stoppa blödningen gick jag vidare och fick se hur läkarna var i fullfärd med att dra ut ett barn med hjälp av en kiwiklocka (återanvänd). Som tur var var det en europeisk läkare där som kunder justera doktorernas teknik när de försökte dra ut barnet. Ut kom ett barn som var slappt, taget och inte andades. De sprang bort med barnet och började återuppliva det. Barnet hade någon form av syndrom, vilket syntes tydligt i ansiktet. Dessvärre gick det inte att rädda barnet. Därefter försökte en läkarstudent att sy kvinnan i en timme. (Hon hade blivit epistiomerad). När den europeiska doktorn fick se resultatet tvingade hon läkaren att ta upp alla stygn och sedan instruerade hon läkaren i hur man suturerar.

Dagen därpå var det ganska tungt att gå till förlossningen då jag hunnit se så pass mycket död. Men jag hade tur och fick förlösa en förstföderska som mådde bra och barnet mådde bra och ingen bristning! Jag har lärt mig en perienalskyddsteknik här nere som i princip alltid resulterar i att ingen brister, trots förstföderskor och stora barn. Detta barn vägde 3,2kg. Ska bli spännande och se om det fungerar på svenska kvinnor eller om det är de Ugandiska kvinnornas anatomi. Har läst på lite om att förlösa moderkakan och den teknik de använder här nere finns det ett helt kapitel om i Myles. Tekniken ska göra att kvinnan inte blöder lika mycket och är vetenskapligt bevisad. Ska bli intressant att diskutera detta med handledare hemma! Funderar också på om orsaken till att de brister mindre och att placenta släpper så fort är för att de inte har bedövningar och syntdropp? Någon som vet något mer om detta? Det är även stor skillnad på barnen här som är mycket piggare och ammar på en gång (om de lägger dem till bröstet).

Dessvärre slutade dagen med att vi hittade ett barn på återupplivningsbordet, som inte andades och det var ingen där för att hjälpa den. Tyvärr kunde vi inte heller rädda det barnet. Brevid stod en barnmorska och försökte jobba med ett barn i samma situation, hon bad mig lyssna på hjärtat och det visade sig att även det barnet inte hade några hjärtslag.

Helgen har varit otroligt välbehövlig med en dagstur till Entebbe, vi promenerade runt i en botanisk trädgård och tittade på vilda apor. Satt vid Victoriasköns strand och åt färskgrillad fisk, låg vid en pool och avslutade kvällen på stranden med pizza och öl.

Idag har vi legat vid en pool hela dagen.

Tio minuter efter att jag kommit hem hördes det skottlossning utanför vår gate. Det var som vanligt ett studentuppror och polisen var där och sköt plastkulor på studenterna. Vi låste grinden och satt kvar inne i huset. Det hela var över ganska snabbt.

6 kommentarer:

  1. Ni studenter får ju göra allt där?! Som att det inte finns tillräckligt med personal utan att de bemannar upp med studenter, alla yrkeskategorier... (Om man nu kan använda uttrycket bemanna upp, jag fattar ju att det inte är som här hemma)
    Har förresten sett bloggen på vårdförbundets hemsida också men de ligger flera inlägg efter. Lite mer exklusivt för oss kompisar alltså ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja.. Haha skoj! Ja den ligger lite efter och innehåller inte så mycket privat.. Kul att du läser!!

      Radera
  2. Det är helt otroligt vad du får vara med om Alex. Läste ditt förra inlägg, men visste inte vad jag skulle skriva. Min praktik på Södra BB är nog så långt ifrån din man kan komma. Känns inte som att livet är rättvist när man tänker på hur kvinnorna behandlas i Uganda. Tror alla i klassen håller med mig när jag säger att vi är stolta över dig. Du gör en fantastisk insats där nere. Kul att läsa om de positiva upplevelserna om perinealskydd, förlossning av moderkakan och amningen. Det måste du berätta mer om när du kommer hem. Vi var några i klassen som var ute och åt i torsdags och du var såklart saknad då. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berätta mer om södra BB??? Nej visst är det hemskt! Å vad söt du är! Tack!! Å hade gärna varit med er ut! Ska bli så roligt att träffa alla igen i vår! Kram!

      Radera
  3. Södra BB = one to one care, stora förlossningsrum med två riktiga sängar och badrum med badkar i alla rum utom ett och kvinnan/ paret i centrum osv. Det skiljer ju sig ganska mycket från stora förlossningen och ännu mer från Uganda eller hur? Ja tiden går fort, snart ses vi igen. Vi har inte fått nåt datum för utdparksfesten än. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja snacka om lyx! Precis vad alla kvinnor är värda! Och raka motsatsen till Uganda.. Kram

      Radera