fredag 19 april 2013

Mödravården i Uganda

Sista veckan fick jag ta del av Ugandas mödravård. Här heter det antenatal, vilket i Sverige är en avdelning för gravida som behöver vara inlagda på en avdelning och få sjukvård.

Det är en stor lokal med en utegård och lokalen samt gården är uppdelad i olika stationer för kvinnorna. På utegården sitter kvinnorna på träbänkar och väntar på att bli inskrivna för första gången. Den veckodag de kommer för första gången är sedan den veckodag de ska fortsätta komma på med ca 1 månads mellanrum. Har de besvär och blir tvungna att komma en annan dag pga dessa besvär så dokumenteras det inte i journalen då det inte går för sorteringen av journalerna. Kvinnan kan dock bli undersökt och få hjälp med det som besvärar henne.

Efter inskrivningen går de vidare till nästa del där man tar blodtryck på dem. Där sitter också kvinnorna som inte blir inskrivna för första gången. Även de tar man blodtryck på. Har kvinnan högt blodtryck kontrollerar man protein i urinen, precis som i Sverige.

Efter det går de vidare till innedelen av avdelning där de får sätta sig på tur på träbänkar och vänta på att bli undersökta. Det är ca 10 små bås med en brits och draperi. Några britsar har även små trappsteg så att det ska bli lättare för kvinnan att ta sig upp på den. Stor skillnad mot förlossningen där de fick klättra på bästa möjliga sätt upp till sina britsar, vilka ofta var väldigt högt upp. Det är också betydligt mer barnmorskor som jobbar här och barnmorskestudenterna får bättre handledning. Jag har fått gå med en egen barnmorska som har undervisat mig från grunden hur de undersöker kvinnorna.

Först får kvinnan sitta upp och man undersöker håret, ansiktet och bakom öronen för att se om hon ter sig frisk eller ej. Huden innanför ögonen och kapillära återfyllnaden i fingertopparna och naglarna kontrolleras för tecken på anemi. Sedan får kvinnan ta av sig klänningen och hela kroppen undersöks för att hitta sår eller blåmärken. Benen kontrolleras för ödem.

De är väldigt hänsynsfulla mot kvinnorna och noga med att kvinnan inte ska behöva blotta sig i onödan. Helt annorlunda mot förlossningen.

Därefter kontrollerar de i vilken vecka kvinnan är, det mäts genom att mäta antal fingrar mellan revben och toppen av livmodern. Ett finger per vecka minus 40 veckor. Sedan känner man hur barnet ligger, att det är ett säte i fullgången graviditet är inget man gör något åt. Sist avlyssnar man barnets hjärtljud med pinard's.

Dessutom känner man på kvinnans bröst, för att upptäcka bröstcancer samt instruerar kvinnan i hur hon själv kan känna på dem. De uppmanar henne att känna på dem en gång i månaden framför en spegel, samma datum varje månad. Kvinnan får också information om att inte stå och tvätta med ryggen böjd, utan sitta ner med baljan framför sig. Hon bör heller inte stå eller gå hela dagen utan försöka vila med benen högt ibland. Information ges att hon inte bör ta motorcykel till förlossningen då det kan göra ont, att hon istället ska boka upp en bil i förväg och ha pengar sparade till det. Hon får information om att amma i 6 månader, då det är den bästa födan för barnet. Hon får information om att försöka äta mer och gärna kött.

När det gäller mödravård så var det mycket som stämde överens med det vi gör i Sverige och barnmorskorna hade samma kunskap och gav samma information som vi gör i Sverige. Det var roligt att se och skönt att se att respekten och etiskt förhållningssätt var något de utgick ifrån här.

4 kommentarer:

  1. Låter som ett bra avslut på din spännande resa. Ser fram emot att höra allt när du kommit hem. Välkommen hem! Kram

    SvaraRadera
  2. Vilka sjukdomar ser man i håret och bakom öronen? Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oklart.. Tror att syftet mer är att se den generella konditionen, typ hitta sår bakom öronen.

      Radera